tiistai 6. marraskuuta 2018

p-5: Pölyannan koti

"Nyt voitaisiinkin mennä juomaan teetä!" keksii Pollyanna talonsa tullessa ties monennenko kerran vastaan edestakaisella kävelyreitillä.
.
Kiipeämme portaat neljänteen kerrokseen. Pollyanna avaa oven 33 neliömetrin suuruiseen neliömäiseen yksiöön. Eteisestä lounaaseen, vastapäätä kotiovea, on neliömäinen ikkunaton kylpyhuone, jonka takana on neliön muotoinen keittiö ikkunoin lounaaseen. Eteisen vieressä kaakossa on neliömäinen makuualkovi. Loput tilasta on neliön muotoista olohuonetta, josta pääsee lounaaseen ulos pitkulaiselle avonaiselle parvekkeelle, joka on tyhjä ja täysin käyttämätön.
.
Pollyannan koti on hyvin steriilin tuntuinen, karu kuin sairaalan huone. Yhtään viherkasvia ei ole sisällä eikä parvekkeellakaan. Pollyanna ei jaksaisi hoitaa mitään kotikukkia eikä lemmikkieläimiä eikä omaa vauvaakaan, jollaisen sikiön hän on kerran abortoinut (Kullervon kanssa).
.
Pollyannan koti on kuin kuollut ja kivettynyt. Mikään ei tunnu kodissa hevin muuttuvan eikä liikkuvan. Tavaroiden paikkoja ei voi vaihtaa eikä siirtää, sillä kaikelle on jo kerran määrätty paikkansa. Pölykään ei uskalla leijailla täällä.
.
Pöydät, tuolit, sängyt, sohvat ja hyllyt, tarpeelliset standardimaiset huonekalut, on valittu mielikuvituksettomasti ja sisustettu persoonattoman tylsästi, aivan kuin tavoitteena olisi neutraalius tai vaikkapa vain helppo siivottavuus. Kirjahyllyssä on toki muutama rivi kirjakerhojen valitsemia ja vaivattomasti kotiin postittamia kirjoja. Makuualkovin täyttävä iso parisänky on petattu vaalean päiväpeitteen alle.
.
"Minä tilaan kaikki kalusteet, päällysvaatteet, alusvaatteet, liinavaatteet, kodin tarvikkeet ja koriste-esineet aina postimyynnistä, Anttilasta, Hobby Hallista, Elloksesta, kirjakerhoista ja kuponki-ilmoituksista. En jaksaisi ajaa itse bussilla tai junalla Helsingin pakokaasujen täyttämään keskustaan tai lähiöiden ruuhkaisiin kauppakeskuksiin kiertelemään kaupoissa. Postimyynti on niin paljon kätevämpää. Kaiken mikä ei sovi tai mistä en pidä voin aina palauttaa."
.
"Siskoni mies Kaarlo on koonnut kaikki koottavat huonekalut. Maksoin kyllä hänelle tuhat markkaa, vaikka ei hän olisi halunnut ottaa kuin satasen bensarahoiksi, kun joutui ajamaan satoja kilometrejä toisesta kaupungista. Olisin voinut tarjota muutakin, mutta se oli hänestä sopimatonta, kun hän on sellainen vanhanaikainen maaseutukaupungin mies."
.
Pollyanna tarjoaa putkilosta murusina lusikoitavaa sveitsiläistä piparmintun makuista yrttiteetä. Se on kuulemma terveellistä, kuten lautasella olevat kaurakeksitkin. Jyväskylän kaurakeksitehdas on Pollyannan tutkimusten mukaan kaikkein terveellisin.
.
"Useimmat tutkimukset nimittäin osoittavat... ja erään naistenlehden (Eevan) artikkelin mukaan... " - Pollyanna argumentoi vähän väliä erilaisia terveysväitteitä.
.
"Nykyisin jopa 83 % hammaslääkäreistä suosittelee nimenomaan Elmeri-merkkistä tahnaa kaikkein parhaimpana! Tällaiset asiat olisi hyvä muistaa joka kerta kaupassa käydessään. Ne pitäisi toistaa joka viikko lehdissä, radiossa ja televisiossa. Presidentti Kekkosenkin pitäisi olla vähän aktiivisempi koko kansan terveysvalistuksessa."
.
Lopulta Pollyanna varmistaa bussiaikataulun. Lähimmältä päätepysäkiltä Jehovan Todistajien uutta valtakunnansalia vastapäätä lähtee viimeinen autovuoro jo klo 23:35, mutta kauempana S-Marketin ohi ajaa busseja myöhemminkin, jos edellisestä lähdöstä myöhästyy.
.
"Tavataanko, Pekka, uudelleen vaikka viikon päästä? Ihan samaan aikaan, niin on helppo muistaa, eikä tarvitse soitella, kun olen vähän huono puhumaan puhelimessa. Mutta tule täsmällisesti seitsemältä, sillä inhoan odottamista! Oli oikein mukava tavata! Hei hei ja hyvää yötä!" hyvästelee Pollyanna.
.
Viikon ja kuukauden päästä Pollyanna on käytökseltään ja olemukseltaan hämmästyttävän samanlainen. Vaatteetkin taitavat olla samat. Kasvojen synnyttämä vaikutelma vaihtelee huonompaan ja parempaan siitepölyallergisen heinänuhan vaikutusten myötä.
.
Pollyanna ei ole varsinaisesti missikaunotar. Ehkäpä hänessä voisi kuvitella jonkun Etelämeren alkuasukkaan karusti veistettyjä piirteitä yhdistyneenä tahitilaiseen seksuaaliseen halukkuuteen ja puheliaaseen naiselliseen herttaisuuteen sekä tanssivaan hoikkuuteen. Tai sopisiko hän arabialaiseksi haaremin ruusuksi hunnun taakse.
.
Pollyanna ei harrasta kotonaan peilejä. Kuuluisassa lastenkirjassa pikkutyttö Pollyanna Whittier toivoi ullakkokomeroonsa omaa peiliä, mutta kun ei sitä saanut, iloitsi siitä, ettei joutunut näkemään kasvojensa lukemattomia pisamia, joista hän ei itse pitänyt.
.
Pollyanna käy hierojilla pehmentämässä lihastensa jäykistymiä. Hänen ruumiinsa on jännittynyt ja jäykkä lapsuuden ahdistavien kotiolojen johdosta. Hän on myös henkisesti kaavamainen ja käyttäytyy usein konemaisesti kuin käkikello, vaikka toisinaan tanssahteleekin innostuessaan, vuoroin niinkin.
.
"Mun hierojani löysi aivan kauheasti jumiin jännittyneitä lihaksia monista paikoista. Kaikkien ihmisten kannattaisi käydä hierojilla ja jos käy sokeilla hierojilla, ei tarvitse edes jännittää niin paljon uuden hierojan arvostelevaa katsetta. Sokeat on tosin kalliimpia, 47 markkaa puolelta tunnilta. Näkevät hierovat halvemmalla."
.
Pollyannan kotona kaikki esineet pidetään tarkoin paikoillaan. Taikka pysyvät ne yleensä pitämättäkin. Ihmiset istuutuvat joka kerta juuri samoille tuoleille ja käyttäytyvät tismalleen samoin kuin edelliselläkin kerralla. Ehkäpä niin tehdään psykoterapeuttien vastaanotoilla, joilta Pollyanna on imenyt vaikutteita.
.
"Kirjahylly ja pöytä ja sohva ja tuolit ovat niillä paikoilla, mihin siskoni mies Kaarlo ne aikoinaan pani. Ne oli kai niihin paikkoihin sillä hetkellä helpointa saada mahtumaan, että Kaarlo pystyi tuomaan ja kokoamaan lisää tavaroita. En ole ajatellut asiaa sen kummemmin, En ole muuttanut mitään Kaarlon jäljiltä, kun en välitä mistään turhista muutoksista. Muutenkin on paljon ajateltavaa ja järjesteltävää jo ihan omassa elämässäkin."
.
Pollyanna tartuttaa käyttäytymismaneerejaan. Ehkäpä monet repliikit alkavat toistua samanlaisina kerrasta toiseen. Juotava tee on aina yhtä ja samaa sveitsiläistä piparminttu-yrttiteetä, samoista astioista, tarjoiltuna samaan aikaan tasan klo 23, ja kaurakeksitkin ovat samoja jyväskyläläisiä jo terveellisiksi todettuja. Metsälän Liikenteen linja-auto lähiöstä keskustaan lähtee Jehovan Todistajien Valtakunnansalin läheltä klo 23:35.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti